luni, 16 iulie 2012

Washington complex muzeal Smithsonian

Institutul Smithsonian
Fondat în 1846, Institutul Smithsonian este un institut educaţional de învăţământ şi de cercetare cu complexe muzeale asociate, administrat şi finanţat de Guvernul Statelor Unite şi din fondurile aflate în dotarea acestuia, contribuţii şi profituri din operaţiunile sale de răspândire, concesii, activităţi de acordare a licenţelor şi reviste. Smithsonian a solicitat 797.6 milioane de dolari de la Congres în 2011 pentru a-şi finanţa operaţiunile. Cele mai multe dintre cele 19 muzee, gradina zoologica, şi cele nouă centre de facilităţi de cercetare, sunt situate în Washington, DC, clădirile sunt de asemenea localizate în New York, Virginia, Panama. 
Smithsonian este cel mai mare muzeu din lume şi complex de cercetare, compus din 19 muzee şi galerii, precum şi Parcul Naţional Zoologic, având peste 142 de miliarde de obiecte reprezentând cele mai importante amintiri ale ţării; are peste 136 de milioane de articole în colecţiile sale, editează două reviste numite Smithsonian (lunar) şi Air & Space (bilunar); acesta deţine şi angajaţi de poliţie speciali ai muzeului Smithsonian pentru a proteja vizitatorii, personalul şi proprietăţile. 
Logo-ul actual al instituţiei este un soare stilizat. Smithsonian Institution este cel mai mare complex muzeal din lume şi multe dintre clădirile sale sunt repere istorice şi arhitecturale. În plus, 156 alte muzee sunt afiliate muzeului Smithsonian. 
Muzeele Smithsonian din Washington, DC sunt muzee de clasă mondială, cu o varietate de exponate, de la insecte şi meteoriţii, la locomotive şi nave spaţiale. Accesul la toate muzeele Smithsonian este gratuit. Vizitatorii se bucură de examinarea a mai mult de 137 milioane de obiecte, lucrări de artă şi specimene precum şi participarea la tururi ghidate, activităţi şi programe speciale. Cu 19 muzee şi galerii, chiar este cu adevărat ceva de vizitat! Nu se poate vedea totul într-o singură vizită.
Istorie
James Smithson şi fondarea muzeului Smithsonian
Institutul Smithsonian a fost înfiinţat prin fodurile lui James Smithson (1765-1829), un om de ştiinţă britanic care şi-a lăsat averea Statelor Unite pentru a întemeia „la Washington, sub denumirea de Institutul Smithsonian, o unitate pentru creşterea şi răspândirea de cunoştinţe”
Smithson, copilul nelegitim al unui bogat englez, a călătorit mult în timpul vieţii sale, dar niciodată nu a călcat pe pământ american. Atunci de ce s-ar fi decids să dea totalitatea bunurilor sale considerabile – care au valorat o jumătate de milion de dolari, sau 1 / 66 din întregul buget federalm al Statelor Unite ale Americii, la vremea aceea – pentru o ţară care i-a fost străină?
Unii speculează că acest lucru s-a întâmplat din cauza faptului că acesta ar fi negat moştenirea tatălui său. Alţii susţin că el a fost inspirat de experimentul Statelor Unite cu democraţia. Unii atribuie filantropia sa idealurilor inspirate de organizaţii precum Institutul Regal, care a fost dedicat utilizării cunoştinţelor ştiinţifice pentru a îmbunătăţi condiţiile umane. Smithson nu a scris şi nici nu a discutat despre acesta cu prietenii sau colegii săi, aşa că suntem lăsaţi să speculăm cu privire la idealurile şi motivaţiile unei donaţii care a avut un impact semnificativ asupra artelor şi a ştiinţei umaniste în Statele Unite.
Smithson a murit în 1829. Vizitatorii pot aduce azi un omagiu la Smithson cu o vizită la cripta lui, situată la primul etaj al Castelului Smithsonian. Şase ani mai târziu, preşedintele Andrew Jackson a anunţat testamentul lui Smithson Congresului. La 1 iulie 1836, Congresul a acceptat moştenira lăsată naţiunii şi a promis credinţă Statelor Unite în slujba acest gest caritabil. În septembrie 1838, moştenirea lui Smithson, care s-a ridicat la peste 100.000 de monezi de aur englezeşti de 20 şilingi, a fost livrată la monetăria din Philadelphia. Schimbată în monede americane valoarea acestei donaţii s-a ridicat la peste 500.000 de dolari.
După opt ani de dezbateri aprinse, un Act al Congresului, semnat de către preşedintele James K. Polk, pe 10 august 1846, a permis stabilirea Instituţiei Smithsonian, aceasta fiind încredinţată administrării de către membrii consiliului de conducere şi de un secretar de stat. De la fondarea sa, de peste 164 ani în urmă, Smithsonian a devenit cel mai mare muzeu din lume şi complex de cercetare, cu 19 muzee, Gradină Zoologică Naţională şi nouă centre de cercetare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu