sâmbătă, 14 iulie 2012

SCOALA NEVESTELOR

~ Moliere ~
Ieri, cand am postat piesa "Scoala barbatilor" a lui Moliere, am promis ca voi posta si cealalta piesa a lui , ca si cum ar fi in oglinda, "Scoala nevestelor"

Anul 1662 este un an interesant in viata lui Moliere. La 23 ianuarie, se casatoreste cu Armande Bejart, fiica amantei lui, Madeleine Bejart. Diferenta dintre ei era de peste 20 ani, iar dramaturgul a fost acuzat de incest. La sfarsitul anului amintit, Moliere obtine un imens succes cu "L'Ecole des femmes", dar isi atrage si dusmani. Boileau scrie impotriva piesei, apoi incepe intre cei doi si alti dusmani un razboi de scena: Sunt montate piese pamflet. Boursault, de exemplu, pune in scena "Portretul pictorului", in care Moliere apare drept incornorat. De fapt "Scoala nevestelor" este o piesa impotriva pedofililor. Aici, erul negativ este un burghez batraior, Arnolphe, care vrea sa se insoare cu eleva sa, Agnes, pe care o stie de cand aceasta era prunc, dar se teme sa nu fie inselat de ea. In ciuda tuturor masurilor de precautie pe care le ia, la Agnes ajunge tanarul Horace, fiul prietenului sau Oronte. Ce urmeaza poate fi asemanat cu o parodie a "Cidului" corneilian, in care "valoarea nu asteapta numarul aniloe" si tineretea are mereu castig de cauza asupra varstei. Miza "duelului" de la distanta intre Arnolphe si Horace este mana tinerei, dar loviturile de tatru abia acum incep.
Sa nu uit, "Scoala nevestelor" este prin excelenta o piesa "de ascultat ", in care umorul verbal tine loc de orice decor. Asa ca va urez:

Auditie placuta, la umbra, undeva, in weekend!!!!!:)
http://www.trilulilu.ro/muzica-clasica/scoala-nevestelor-de-moliere-cu-ion-fintesteanu-ni

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu