La 7 iunie s-a născut si savantul român Henri Coandă, cel care a avut contribuţii importante la inventarea motorului cu reacţie şi a descoperit fenomenul aerodinamic numit "efectul Coandă", cu aplicaţii tehnice multiple (m. 24 noiembrie 1972)
In ce consta efectul Coanda, pe intelesul tuturor:
Se poate vizualiza fenomenul foarte simplu: Se ia o lingura de metal (are greutate specifica mai mare) si se tine de coada in jos, cu partea convexa, paralel cu un jet de apa de la robinet. Jetul de apa trebuie sa aiba o curgere uniforma rectilinie. Se poate observa ca in apropierea jetului de apa (aprox un milimetru), lingura este atrasa brusc catre jetul de apa. Daca am putea misca jetul de apa si lingura ar fi imobila (adica fixata),se poate observa efectul invers; adica jetul de apa ar urma curbura lingurii. Deci jetul de apa paraseste traictoria rectilinie avuta anterior, avand in schimb o traiectorie curbilinie, specifica formei convexe lingurii.
Studiindu-se intensiv acest fenomen, care a fost observat accidental de Coanda cand proba un avion construi de el, s-a gasit ca poate fi aplicat cu succes nu numai la noile aparate de zbor care folosesc motoare cu reactie, dar chiar si in multe alte domenii.
~In imagine, schema faimoasei aerodine, creatie a lui Coanda, care se baza pe acest efec Coanda~
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu